Yhdistyksemme

Lehdet postitusvaiheessa jälkikäsittelykoneella.

Osastomme työpaikkoja:

 

Kaleva365 Oy / Lapin Kansa / Uusi Rovaniemi

PoPa Oy (Pohjolan Painotuote)

Tekstinvalmistus Aakkoset Oy

 

Rovaniemen Kirjatyöntekijäin yhdistyksessä on noin 100 jäsentä, jotka työskentelevät pääosin kirjapainoalalla tai sanomalehtityössä.

Työnimikkeitä olivat aiemmin mm. lehdenpainaja, painopinnanvalmistaja, taittaja ja lehdenjakaja. Nykyään ajan saatossa näissä työtehtävissä työskentelevistä on jäljellä yhdistyksessämme enää lehdenjakajia.

 

Aiemmat yhdistyksemme jäsenten työnimikkeet:

Painopinnanvalmistaja tekee työtään päätteellä. Hän yhdistää kaikki palaset (kuvat, tekstit, mainokset) yhdeksi työksi ja saattaa työn painovalmiiksi, jonka jälkeen työ on valmis siirrettäväksi painoon.

Lehdenpainaja toimii painotalossa. Hän painaa lehtipainokoneella lehtiä tarkastaen samalla, että jälki ja laatu pysyy hyvänä. Työ on haastavaa ja vaatii kädentaitoja ja kokonaisuuksien hahmottamista.

Painovalmis lehti siirtyy jälkikäsittelyyn, jossa jälkikäsittelijä (postittaja) käyttää postituskoneita, joiden tarkoitus on niputtaa lehdet ja laittaa niihin ohjauslaput, joiden avulla lehdet kuljetetaan edelleen lehdenjakajille. Postittaja tarkastaa myös lehtien osoitetietojen oikeellisuuden.

 

Nykyisin toimiva työnimike:

Lehdenjakajan työ on pääosin yötyötä. Kun me useimmat muut nukumme, ovat nämä yön ahertajat työssään. Aamulla on tuore lehti sen tilanneiden saatavilla.